Kan plast vara klimatsmart?

Är plasten ett hot mot klimatet? JA! … och nja. Faktum är att plast faktiskt kan vara klimatsmart ibland.

Matsvinnet är ett av de största klimathoten. Det är inte så att maten du slänger påverkar klimatet så fort du kastar det i soporna men innan maten hamnar i soporna har den redan kostat mängder av energi, utsläpp och resurser. Om vi slänger maten har allt detta varit helt i onödan och dessutom måste ny mat produceras i dess ställe.

Vad har då plasten med detta att göra? Jo, att plasta in vissa matvaror kan faktiskt skydda maten och göra att den håller sig fräsch längre eller inte förstörs i förtid. Därför använder man ofta plast runt till exempel gurkor.

Men alla plastförpackningar då?

Ja, många av dem är onödiga och många av dem hamnar dessvärre i naturen och haven, vilket i sin tur skapar flera problem. Men många plastförpackningar kan faktiskt göra att vi till exempel kan få ut mer produkt ur förpackningen vilket minskar matsvinnet. Men det handlar också om vilken typ av plast vi pratar om.

Känner ni till den färdigskivade osten som ligger i en förpackning av mestadels lite hårdare plast? Det är lätt att undvika den i sin strävan efter att minska konsumtionen av plast. En stor ostbit med mjuk plast runt då? Den plasten är oftare en blandad typ av plaster som faktiskt är svårare att återvinna. Dessutom riskerar den stora osten som vi hyvlar själv att slängas i större utsträckning. Det blir ofta en bit över när den blir svår att hyvla, eller så blir den dålig innan vi hinner äta upp den. Den färdigskivade osten däremot – den äter vi ofta upp och det blir inget svinn!

I det här fallet är den färdigskivade osten som kanske känns mindre klimatsmart vid första anblicken, det bästa alternativet. Förutsatt att plasten sorteras och återvinns det vill säga. Faktum är att det endast krävs att vi slänger två skivor av den stora osten för att den ska ha samma klimatpåverkan som den färdigskivade med mer plast.

Skillnad på plast och plast!

Men självklart är det som sagt skillnad på plast och plast. Dessutom är det är viktigt att plasten återvinns och inte skräpar ner i naturen. Visste du att den svarta plasten ofta inte kan kännas igen av sorteringsmaskinerna? Den bränns därför ofta istället för att återvinnas. Kan vara värt att tänka på nu när kylarna fylls med färdigmarinerad grillmat och svart plast!

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/da-kan-plast-vara-klimatsmart

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/klimatduellen-vilken-forpackning-ska-du-valja

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *