Vad är matsvinn?

Kortfattat är matsvinn mat som vi slänger i onödan. Det är bland annat matvaror som hinner passera bäst före-datum eller frukt och grönt som förvaras på fel sätt. Ett vanligt problem är att man helt enkelt handlar hem mer än vad man hinner äta upp. 

Vad räknas inte som matsvinn? Saker som inte räknas som matsvinn är till exempel bananskal, kaffesump, teblad, köttben och annat som inte räknas som människoföda. Detta kallas istället för matavfall. Men med lite kreativitet kan man såklart få användning för matavfall också.

Störst svinn är det inom själva produktionen, på väg till och i butikerna. Där kan det till exempel handla om att något blir fel i produktionen. Tänk att du tar fel på ett recept fast istället för tre bröd kanske det handlar om flera tusen bröd. Det kan också hända att kylar och frysar slutar fungerar och maten blir dålig.

Vad kan man då göra som privatperson? Vi kan bli bättre på hur vi väljer att se på mat med korta datum eller så kallade ”fula grönsaker”. Vi kan bli bätre på att förvara maten rätt och planera vår konsumtion bättre. På så sätt kan vi minska matsvinnet där hemma och i förlägningen också i butikerna.

Den förändringen vill vi på Korta Datum bidra till!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *