”Vi måste ändra attityden till bäst före-datum”

Enligt FN:s globala mål måste jordens matsvinn halveras till år 2030. Men enligt forskaren Ingrid Strid borde det målet istället vara 75%, alltså betydligt högre.

I en ny rapport skriven av forskare på SLU sägs det att det matsvinn som borde prioriteras vid minskningen är animaliska produkter. Detta eftersom de har störst inverkan på miljön. Men det krävs också att alla butiker har en egen plan för vad man faktiskt ska göra med maten som blir över.

Men framför allt uppmanas konsumenterna till att ställa om sin attityd till bäst före-datum och korta datum. Vi måste helt enkelt förändra hur vi tänker – och det är inte helt lätt.

Precis som forskarna vill Korta Datum såklart att alla ska bli bättre på att använda sina sinnen. Kom ihåg att lukta och smaka innan du dömer ut maten som förstörd! Men vi hoppas också på att varor med kort datum ska sluta anses fula, obrukbara eller dåliga. De ska inte heller gömmas längst in i ett orsorterat hörn av butiken. Hur ska man kunnan hitta dem där?

Det är coolt att vara smart och det är smart att handla varor med korta datum!

Med appen vill vi att butikerna ser en vinning i att annonsera ut varor med korta datum. Men vi vill också att konsumenter ska känna att det är något positivt att handla mat med kort datum. Tillsammans hoppas vi kunna nå det globala målet och mycket mer!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *