Så får du maten att hålla bättre i sommar

Sommaren närmar sig och med den kommer värmen! Under sommarmånaderna är det extra viktigt att tänka på hur man förvarar maten för att undvika onödigt svinn.

Här kommer några tips att tänka på!

  • Bakterier älskar värmen. Både bakterier som kan göra oss sjuka men också bakterier som försämrar lukt och smak. Investera i en kylväska och kylklampar! Istället för att frakta maten i vanliga pappers- eller plastkassar packar du maten direkt i väskan. Brukar du promenera till affären finns det kylväskor i form av både ryggsäck och rullväskor. Då undviker du att frysvaror riskerar att tina eller att kylvaror värms upp under transporten. Kylväskan är dessutom perfekt för att hålla mat och dryck kall en härlig dag på stranden!
  • Kyl ner resterna med kylklampar eller vattenbad. Du vill inte att maten ska stå framme för länge men inte heller behöva ställa in varm mat i kylen. Kyl ner maten så snabbt som möjligt och se till att förvara resterna i ett ordentligt kallt kylskåp, ca 4 grader är lagom.
  • En överfull kyl kan förstöra maten! Om det blir för trångt i kylen skapas små värmefickor där varorna ligger emot varandra. Håll kylskåpet städat och luftigt så håller maten längre.
  • Håll rent och varmt vid grillen! Se till att mat som kräver det är genomgrillat så att eventuella bakterier dör. Gör salladen först och ställ den sedan i kylen medan du tar fram köttet. Låt inte kött eller mejeriprodukter stå framme i onödan och kom ihåg att använda rena fat och tallrikar till det färdiggrillade.

Vill du även vara delaktig i ett minskat matsvinn i butikerna? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så blir först med att få veta när vi släpper Korta Datum-appen.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *